Neįgaliesiems

2020-ųjų Optibet Lietuvos futbolo apdovanojimai: kandidatai tapti geriausiu metų vyrų komandos treneriu

Lietuvos futbolo federacija (LFF) toliau tęsia 2020–ųjų Optibet Lietuvos futbolo apdovanojimų kandidatų pristatymus. Šį kartą pateikiami devyni specialistai, iš kurių vienas bus išrinktas geriausiu metų vyrų komandos treneriu.

Penki tarp geriausių patekę strategai praėjusiame sezone dirigavo savo komandoms A lygoje, du – sėkmingai varžėsi LFF I lygoje bei padėjo savo ekipas išvesti į aukščiausią šalies futbolo lygą.

Vienas nominantas dirigavo nacionalinei Lietuvos rinktinei, o į išplėstinį kandidatų sąrašą taip pat pateko ir itin sėkmingai užsienyje darbavęsis specialistas.

Pirmajame balsavimo etape sirgaliams bus pateikiamas išplėstinis kandidatų sąrašas, iš jo rinktis bus galima iki pat sausio 31-osios dienos, 23.59 val.

Vėliau trys daugiausiai balsų surinkę kandidatai pateks į finalinį etapą, o jame balsavimas vyks iki vasario 8-osios dienos.

Atiduoti savo balsą šioje bei kitose nominacijose galite paspaudę čia.

Aliaksejus Baga (Vilniaus „Žalgiris“).

Bene įsimintiniausias trenerio nuveiktas darbas – po trijų sezonų pertraukos į Vilnių sugrąžintas Lietuvos futbolo A lygos čempionų titulas.

Sostinės komanda ilgą laiką turėjo vytis iki tol pirmavusią Marijampolės „Sūduvą“, tačiau galų gale savo tikslą pasiekė ir, paskutines sezono rungtynes prieš tiesioginius konkurentus laimėję 3:0, žalgiriečiai šoko džiaugsmo šokius ir sirgaliams padovanojo šventę.

Europos lygos atrankos varžybose žalgiriečiai įveikė vieną etapą, LFF Taurėje nužygiavo iki pusfinalio, o prieš oficialaus sezono startą iš „Sūduvos“ nugvelbė ir dar vieną trofėjų – LFF Supertaurę.

Visgi iškovotus titulus žalgiriečiai gins ir į naujas kovas stos jau su nauju strategu – komanda su A. Baga atsisveikino, o į jo vietą atvyksta šalies futbolo sirgaliams gerai žinomas specialistas iš Kazachstano Vladimiras Čeburinas.

Įdomu tai, kad praėjusiais metais būtent kazachas buvo pripažintas geriausiu metų treneriu, tiesa, tada dar už vadovavimą „Sūduvos“ komandai.

Saulius Širmelis (Marijampolės „Sūduva“).

Patyręs Lietuvos treneris prie „Sūduvos“ vairo stojo sezonui jau įsibėgėjant, poste pakeitęs neužsibuvusį austrą Heimo Pfeifenbergerį.

S. Širmelio vadovaujami marijampoliečiai ilgai laikėsi A lygos viršūnėje ir artėjo prie ketvirto iš eilės A lygos čempionų titulo, tačiau nesėkmingai sužaistas sezono finišas viltis atėmė ir teko tenkintis antrąja pozicija.

Čempionų lygos atrankoje „Sūduva“ įveikė vieną etapą, vėliau nusileido Tel Avivo „Maccabi“ futbolininkams, o, persikėlę į Europos lygą, žygį baigę jau ties pirmuoju, Kuopijo klubo „KuPs“ iš Suomijos barjeru.

LFF Taurėje „Sūduva“ su S. Širmeliu nukeliavo iki finalo, kur po baudinių serijos pralaimėjo „Panevėžiui“.

Tiesa, S. Širmelio kitame sezone prie „Sūduvos“ vairo nebebus – komandai nuo šoninės linijos diriguos ispanas Victoras Basadre.

Rokas Garastas („Kauno Žalgiris“).

Pirmą sykį vyriausiojo vyrų komandos trenerio pareigas gavęs R. Garastas įrodė, jog klubo vadovai juo pasitikėjo ne be reikalo – jau pirmame savo sezone jauno specialisto vadovaujamas klubas užkilo ten, kur anksčiau niekada nebuvo – iki trečiojo A lygos prizininkų laiptelio.

Kurį laiką atrodė, kad žalgiriečiai gali kautis ir dėl dar aukštesnių vietų, tačiau net ir patys komandos atstovai kalbėjo, kad bronza – pozityvus žingsnis į priekį.

Kovą Europos lygos atrankos varžybose kauniečiai baigė pirmame etape, sutikę galingą Budės „Glimt“ (Norvegija) komandą. Šie, beje, vėliau iš varžybų eliminavo ir Vilniaus „Žalgirį“.

LFF Taurėje R. Garastas su savo kariauna pasiekė ketvirtfinalio etapą.

L. Žemgulio nuotrauka

Tomas Tamošauskas (Gargždų „Banga“).

Po penkių sezonų LFF I lygoje gargždiškiai pagaliau nusprendė pasinaudoti sportiniu principu iškovota teise ir išbandyti savo laimę A lygoje.

Prieš sezoną „Banga“ išlaikė didelę dalį komandos branduolio, pasipildė tokiais gerai žinomais A lygoje žaidėjais, kaip Robertas Vėževičius ar Julius Kasparavičius ir ėmėsi įrodinėti, jog lengvu grobiu jie netaps niekam.

Sėkmingai žingsnį laipteliu aukštyn dėjo ir toliau komandai vadovauti likęs T. Tamošauskas ir jo ekipa buvo vos per žingsnį nuo to, kad iškart grįžtų į tarptautines varžybas.

Užimtos ketvirtos vietos dažnu atveju tam pakakdavo, tačiau šį kartą kortas „Bangai“ sumaišė „Panevėžio“ klubas, laimėjęs LFF taurę bei taip teisę startuoti Europoje perėmęs į savo rankas.

Tuo tarpu pati „Banga“ žygį LFF Taurėje užbaigė aštuntfinalio etape.

J. Riekašienės nuotrauka

João Martinsas („Panevėžys“).

Portugalas į Lietuvą atvyko liepos mėnesį ir išjudino savo komandą taip, kad antroje sezono dalyje ji ėmė demonstruoti neretai taškus nešantį žaidimą, priversdavusį prakaituoti ir čempionato lyderius.

Specialisto vadovaujami panevėžiečiai pakilo iš A lygos dugno, užėmė penktąją vietą, tačiau įsimintiniausią sezono bei, turbūt, visos trumpos komandos istorijos pergalę rudenį pasiekė savo namų stadione.

Ten jie po baudinių serijos nugalėjo Marijampolės „Sūduvą“ bei tapo LFF Taurės laimėtojais, taip iškovodami ne tik trofėjų, bet ir galimybę jau ateinančiame sezone startuoti tarptautinėse varžybose.

Panevėžys J. Martinsui – jau trečioji stotelė Lietuvos A lygoje. Prieš tai jis kurį laiką buvo asistentu bei treniravo dabar jau nebeegzistuojantį Kauno „Stumbro“ klubą, o 2019–ųjų sezoną užbaigė būdamas Vilniaus „Žalgirio“ treneriu.

Vitalijus Stankevičius (Kėdainių „Nevėžis“).

Pastaruosius kelis sezonus Kėdainių futbolininkai vis likdavo greta LFF I lygos prizininkų pakylos, tačiau praėjusiame sezone iššovė ir tapo pirmenybių laimėtojais.

Viena svarbiausių to priežasčių – patyręs komandos strategas Vitalijus Stankevičius. Komanda svarbiausiomis akimirkomis būdavo mobilizuojama ir itin sėkmingai kovėsi su tiesioginiais konkurentais.

Atlaikę varžovų šturmą paskutinėje sezono stadijoje „Nevėžio“ futbolininkai iškovojo ne tik nugalėtojų taurę, bet ir galimybę kitame sezone pirmą kartą nuo 2006–ųjų startuoti A lygoje, kurioje naujokus į priekį ir toliau turėtų vesti V. Stankevičius.

Artūras Ramoška (Kauno „Hegelmann Litauen“).

Dar vienas Pirmos lygos treneris, kuriam pavyko savo komandą užkelti ant prizininkų pakylos bei su ja iškovoti galimybę kitame sezone debiutuoti aukščiausiame šalies divizione.

Sudėtį prieš sezoną patyrusiais futbolininkais sustiprinę kauniečiai iškart šovė į lentelės viršų ir, be didesnių duobelių, ten išliko iki pat sezono pabaigos.

Kaip akcentavo vadovai, komandai buvo iškeltas tikslas iškovoti kelialapį į A lygą ir tai padaryti, nors ir nelaimint pirmenybių, pavyko – antroji pozicija buvo pakankama, kad būtų galima kalbėti apie dar vieną Kauno klubą A lygoje.

Tiesa, kitame sezone komandai vadovaus jau naujas treneris – prie ekipos vairo stoja buvęs Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Andrius Skerla.

Visgi komanda neatsisveikino ir su A. Ramoška – jis liks komandos trenerių štabe ir darbuosis su ekipos vartininkais.

E. Kniežausko nuotrauka

Valdas Urbonas (Lietuvos vyrų futbolo rinktinė).

V. Urbono treniruojama rinktinė 2020–aisiais sužaidė vieną geriausių atkarpų per pastaruosius keletą metų.

Komanda iš viso sužaidė 8 mačus (įskaitant ir draugiškas akistatas) ir per jas iškovojo 4 pergales, patyrė 2 nesėkmes bei 2 sykius su varžovais išsiskyrė lygiosiomis.

UEFA tautų lygos turnyre lietuviai C diviziono 4 grupėje su 8 taškais užėmė trečią vietą, o metus užbaigė pergalingu Arvydo Novikovo įvarčiu rungtynėse Kazachstane paskutinę mačo minutę.

Taip pat V. Urbono auklėtiniai, vienu metu nepralaimėję 5 rungtynių iš eilės, tokį pasiekimą pakartojo pirmą sykį dar nuo 2008–ųjų ir 2009–ųjų sandūros.

Valdas Dambrauskas (HNK „Gorica“, Kroatija).

Jei aukščiau minėti treneriai buvo labiau matomi Lietuvoje ir Lietuvos stadionuose, tai V. Dambrauskas dirbo užsienyje ir pergales skynė ten.

Praėjusių metų pradžioje jis paliko Rygos „RFS“ komandą ir išvyko į Kroatiją, kur jau įsibėgėjusiame sezone prisijungė prie „HNK Gorica“ komandos.

Kroatijos čempionate, kurį laikinai teko stabdyti ir dėl koronaviruso, lietuvio vadovaujama komanda užėmė 6 vietą ir liko per vieną poziciją nuo vietos Europos turnyruose.

Tuo tarpu naujame sezone „Gorica“ iškart šoko tarp čempionato lyderių ir gadino nervus ilgamečiams čempionato favoritams.

Komandą pavyko pakelti iki trečios pozicijos ir stratego iš Lietuvos darbas buvo įvertintas – jį į savo gretas pasikvietė Bulgarijos futbolo grandas, daugkartinis šalies čempionas Razgrado „Ludogorec“ klubas, kuriame pakruojiškis jau pradėjo darbus ir oficialiose rungtynėse debiutuos vasarį.

HNK Gorica nuotrauka

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS